Zoover Award 2016 is een wassen neus.

Op 19 juli 2016 zijn we in actie gekomen tegen Zoover. De afgelopen jaren hebben we meerdere malen een award gewonnen, wat op zich wel leuk is. Dit jaar zijn we weer (ongevraagd) genomineerd voor de Award. Maar Zoover heeft besloten om het dit jaar anders te gaan doen. Als horeca eigenaar moet je zelf bij je klanten gaan bedelen en smeken om beoordelingen. En dat kan volgens ons (en velen met ons) niet. De objectiviteit en geloofwaardigheid van Zoover raakt hierdoor volledig zoek.
Ter plaatse in onze B&B doen wij er echt alles aan om de klant tevreden te stellen en het naar de zin te maken. Als de klant vertrokken is, dan is dat contact in de meeste gevallen ook weer weg. De klant bepaalt achteraf zelf of die op Zoover, danwel Tripadvisor iets plaatst. We hebben uitgezocht dat in de afgelopen jaren 3,2 procent van onze gasten een review achterlieten op Zoover.

Zoover wil dus dat wij als B&B eigenaren zelf onze klanten gaan na-mailen met de vraag om een review te plaatsen. En daar hadden wij geen zin in.
En dus plaatste Bob op zijn persoonlijk facebookpagina een oproep aan zijn netwerk om vooral positieve en gekke reviews te schrijven. Maakte ook niet uit of je wel of niet bij ons bent geweest, maakte ook niet uit wat je precies schreef, als je maar schreef. En we maakten er een belofte bij: als we de award winnen, dan gaan we die hoogstpersoonlijk terug brengen naar het hoofdkantoor in Amsterdam.
En dat hebben we geweten. In 6 dagen tijd kregen we 41 reviews erbij. Een aantal ervan zijn hilarisch (vinden wij dan). Uitspraken als: uitzicht op zee, speeltuin, inpandig kinderrecreatieverblijf, Bob is een fervent schoonspringer, wild safari, het zwembad, tokkelbaan,de wellness, zwemmen met dolfijnen, etc, etc. Wij hebben genoten van al die beoordelingen. Maar, we kunnen ons ook voorstellen dat het voor de (toekomstige) klant wat verwarrend kan werken. Vandaar deze uitleg.

We zijn overigens niet de enige die het niet eens zijn met het Zoover beleid:
Het AD schreef een artikel.
En Irma schreef een open brief aan Zoover:

What’s in it for Zoover?
Zoover wordt er zelf beter van. Als je een beoordeling invult moet je de beoordeling bevestigen en akkoord gaan met het ontvangen van de nieuwsbrief. Zoover verzamelt dus massa’s mailadressen en blijft je dus een tijdlang achtervolgen met nieuwsbrieven.
Uitschrijven is natuurlijk een optie.

Verheugde je je op de jeep safari, zwembad met dolfijnen, uitzicht op zee, een inpandig kinderrecreatieverblijf, een jachtexpeditie op de Big 5, de tokkelbaan….. Helaas dat is er niet.

UPDATE 11 augustus 2016: Meer over onze actie vind je hier!

Bob & Eveline

zoover-awards-2016